Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 2. syyskuuta 2016

Lakkautettujen kyläkoulujen kierros. Ruokolahden Kotaniemi

Kotaniemen entinen kansakoulu Puumalantien varrella
Tein 28.8.2016 polkupyöräretken Ruokolahdelle. Kirkonmäen ja Rasilan jälkeen poljin Puumalantietä Virmutjoelle, Kotaniemen kautta Syyspohjaan ja edelleen Utulaan. Reitin varrella on kaksi lakkautettua ja yksi toiminnassa oleva koulu. Pysähdyin kuvaamaan niitä kaikkia ja entisellä Kotaniemen koululla haastelin lisäksi talon nykyisen asukkaan kanssa. Tässä tarinaa kyseisestä koulusta.

Kotaniemen kansakoulu perustettiin vuonna 1919. Koulu rakennettiin Kotaniemen ja Syyspohjan kylien välimaastoon. Koulupaikasta käytiin perustamisvaiheessa kova kamppailu Kotaniemen ja Syyspohjan välillä. Lopulta se pystytettiin Syyspohjan kylän puolelle.  Syyspohjan voitettua taistelun osoittivat kotaniemeläiset mieltään boikotoimalla koulun rakentamisen jälkeen pidettyjä siivoustalkoita. Kotaniemeläiset olivat todenneet: siivotkoot, kun koulunkin veivät. Koulutalon paikka herätti ihmetystä Se rakennettiin metsään, erilleen kyläasutuksesta. Myös kansakouluntarkastaja oli paheksunut koulutalon paikan valintaa.  Syrjäisen sijainnin takia toi nimismies opettaja Hellin Vilkolle aseenkantoluvan ja määräsi hankkimaan pistoolin turvallisuutensa vuoksi. Opettaja olikin hankkinut sen, mutta hänen ei onneksi tarvinnut käyttää sitä koskaan.  

Entinen Kotaniemen koulu kesällä 2016
Koulu toimi kaksiluokkaisena. Sen oppilasmäärät olivat suurimmillaan 1940- ja 1950-luvuilla. Sotavuosien jälkeinen korkea syntyvyys ja seudulle asettuneet evakkoperheet nostivat oppilasmääriä. Koulussa oli tuolloin 50 – 60 oppilasta. Keskimäärin oppilaita oli Kotaniemessä sen toiminta-aikana noin 30. Kun koulun toiminta vuonna 1979 päättyi, sitä kävi enää kahdeksan oppilasta. Koulun pitkäaikainen opettaja oli Hellin Vilkko (myöh. Kammonen), jonka opetusura koulussa kesti 40 vuotta eli vuodesta 1925 vuoteen 1965. Nykyisin koulu on yksityisasuntona.

Lähde: Lainajyvästöstä euroaikaan. Ruokolahden kylät ja koulupiirit. Jyväskylä 2009. Sivut 94 – 95, 104 – 105.

3 kommenttia:

  1. Hei
    Minulta sattuu löytymään kirje, jonka Hellin on kirjoittanut ystävättärelleen Hiljalle, Hauklapin koululle 27.3.1938

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sisältö senlaatuinen, että kirjeen voisi kirjoittaa ajankuvana tännekin kaikkien luettavaksi?

      Poista
    2. Kirje koskee Hellin henkilökohtaisia asioita, mutta minulta löytyy todella paljon myös tämän Hiljan kirjeitä, joka on toiminut Ruokolahdella, Hauklapin koululla opettajana ja sitten myöhemmin täällä Koirakosken koululla. Niistä voisi löytyä jotakin mielenkiintoista varmaankin.

      Poista