Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 18. toukokuuta 2015

Nuijamaan sankarihautausmaa




Nuijamaan kirkko ja sankarihautausmaa
Eilispäiväisen (17.5.2015) pyöräilyretken seuraava pysähdyspaikka Sormuskiven jälkeen oli Nuijamaan kirkon edustalla oleva muistokivi, sankarihautausmaa sekä hautausmaalla seisova vapaussodassa kuolleiden muistopaasi. Saavuin paikalle puolta tuntia ennen kaatuneiden muistopäivän tilaisuuden alkua. Pian parkkipaikalle kurvasikin pieni auto, josta astui ulos vanha mies. Menin hänen luokseen haastelemaan. Hän paljastui nuijamaalaiseksi 93-vuotiaaksi veteraaniksi, joka oli lähtenyt sotaa 19-vuotiaana. Veteraani kertoi olleensa lähes koko jatkosodan ajan Syvärin itäpuolella, Syvärin voimalaitoksen luona. Tilaisuuden alkamisajan lähestyessä kirkonmäelle saapui lisää autoja. Useat saapuivat takseilla.

Sankarihautausmaan muistokiveen on hakattu 158:n nuijamaalaisen sankarivainajan nimet


Sisällissodassa keväällä 1918 kaatuneiden valkoisten muistokivi
Niin paljon kun puhutaankin sekä juhlapuheissa ja mediassa veteraanien työn arvostamisesta ja kaatuneiden antaman uhrin kunnioittamisesta, se ei realisoidu juurikaan käytännöksi. Nimittäin kaatuneiden muistopäivän tilaisuus Nuijamaalla ei houkutellut paikalle muita kuin tuon ajan eläneitä ja kokeneita. Suurimmalla osalla paikalla olleista oli 70-vuoden ikäpaalu ylitetty jo ajat sitten. Kävelykepit olivat lähes kaikille tarpeellisia. Näytti siltä, että ainoastaan paikalle saapuneet armeijan edustajat (2), pappi sekä kaupunginvaltuutettu olivat vielä työelämässä. Meillä muilla on muka paljon tärkeämpää tekemistä, kuin käydä sankarivainajia muistelemassa.

Nuijamaan kirkon edustalla olevan parkkialueen /  aukion laitaan ovat Nuijamaan sotaveteraanit sekä reservialiupseerit pystyttäneet muistomerkin Vapaalle isänmaalle. Se, mikä tämän muistomerkin historia on, ei ole tiedossani. Aukion toisella puolella sijaitsevalle Nuijamaan hautausmaalle on haudattu yhteensä 158 sankarivainajaa. Sankarihaudalla on muistomerkki, johon on hakattu kaikkien talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden nuijamaalaisten sankarivainajien nimet. Heidän nimensä löytyvät myös verkkosivuilta.
 
Valkoisten muistokiven kaatuneiden nimet lähikuvassa
Hautausmaalta löytyy siis myös keväällä 1918 sisällissodassa kuolleiden valkoisten sotilaiden muistopaasi. Se pystytettiin vuonna 1920. Siihen on kirjattu kolmen kaatuneen soturin nimet.


Nuijamaan sotaveteraanien ja reservinaliupseerien pystyttämä muistomerkki Vapaalle isänmaalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti