Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 23. lokakuuta 2014

Ylämaan luontopolku 11.10.2014


 Kuljin lauantaina 11.10.2014 Ylämaan kirkonkylän ympäristössä kiertelevän luontopolun. Reitti sisälsi pururataa, metsäteitä, miehenkorkuisen taimikon välissä pujottelua, kuivaa hiekkapohjaista kangasmetsää, jokivartta sekä suota. Luontopolun merkitseminen varsinkin polun alkupäässä oli olematonta. Siniset merkinnät olivat vuosien ja säiden kuluttamia. Samoin Ylämaan nuorisoseuratalolla Pulsantien varressa ollut informaatiotaulu oli niin haalistunut, ettei kartasta saanut selvää. Kymmenen kilometriä pitkän reitin kiertämiseen meni huomattavasti pidempi aika kuin kuvittelin.

Reitti kiertelee metsässä polunpohjia ja metsäautoteitä myöten. Polut ovat helppokulkuisia ja reittiin sisältyy pitkähkö pätkä pururata. Polulle on ominaista kallioisten mäkien ja lukuisten pikkujärvien luonnehtimat kankaremaat. Havumetsäisten harjanteiden lisäksi reitin varrella on myös soita, jokia, järviä ja peltoja.
Luontopolusta löytyy vanhentunutta informaatiota täältä:

http://www.ylamaa.fi/retkeilyreitti.html

 Keväällä 2014 on reittia Ylämaan taajaman alueella muutettu. Tiedon siitä löysin reitin kuljettuani Ylämaan Pyrkijöitten sivulta. Reitti kannattaa aloittaa ehdottomasti nuorisoseuran talolta. Tästä kuvasta näkyy hyvin nuorisoseuran talon ulkovuorauksen heikohko kunto
.

Ylämaan Nuorisoseuran talo parkkipaikka on hyvä lähtöpiste luontopolulle. Itse valitsin korupirtin, joka oli virhe. Olisi pitänyt älytä lukea tämä tiedote:
http://yhdistykset.ekarjala.fi/yp/index.php/category/luontopolku/
Nuorisoseuran talon katto näyttää vielä hyväkuntoiselta. Muuten talo tarvitsee isoa remonttia, johon on apuun huudettu kaupunkia. Kaupunginhallitus ei ole lämmennyt ajatukselle. Lasku olisi talkootyönäkin 80 000€. Uutisia talon korjauksesta löytyy tämän Etelä-Saimaan linkin takaa:
http://yle.fi/uutiset/ylamaan_seuratalon_korjaus_ei_huvita_lappenrannan_kaupunkia/7141601
Metjärven rantakuusikkoa
Metjärveä on ilmeisesti
joskus laskettu, sillä kalliomaastoon on kaivettu lasku-uoma, joka yhtyy Vilajokeen
 
Kuvassa näkyvät kaivetun lasku-uoman viereen valliksi kasautuneet, kalliosta räjäytetyt? kivet.
Vilajoen Saareskoski.
Myös Vilajoen uomaa on aikoinaan syvennetty ja perattu. Jokiuoman molemmilla puolilla on uoman syventämisen seurauksena koottuja kalliolohkarekasoja, ks. oikealla. Kansallisarkistosta näkyy löytyvän siihen liittyvät asiakirjat, joiden mukaan tämä olisi tapahtunut niinkin myöhään kuin 1950-luvun lopulla.
ks. http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Selaus.action?kuvailuTaso=AY&avain=2995593.KA


Vilajoki virtaa kohti Venäjää ja Viipurinlahtea
Tästä kuvasta näkyy hyvin joen vasemman rannan viiva- ja pystysuora, kallioon louhittu uoma.

Multamäen laavu
Multamäen laavu

Suursuo. Pitkospuut ovat vuosien kuluessa uponneet paikoin suohon, joten kenkien kastuminen suolla on 100%:n varmaa. Onneksi asialle ollaa tekemässä jotakin
Suursuon lampi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti