Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 15. syyskuuta 2016

Eteläkarjalaiset paikannimet


Eteläkarjalaiset paikannimet ovat kyllä hauskoja:
Savitaipale - Suomenniemi - Lemi - Taipalsaari-alueelta löytyvät mm. seuraavat kylännimet:
Turree, Orrai(n), Koskei, Kuivainen, Pöllä, Pöllölä, Punkka, Karkaus, Lylys, Vieruva, Survaja, Laari, Puunenä, Tappura, Munne, Kaulio, Myyrä, Kuitikka, Lantta, Viiru, Jukkara, Rötkö, Ruippo, Lökänen, Taina, Hyönä, Uro, Uimi, Pesu, Jäkälä, Suni, Käyhty, Lapatto, Nio, Havo, Kinttu, Muukka, Saareks, Kuitto, Ruomi, Iitiä, Tauri, Talka, Koukku, Lairi, Mielakka, Vitsai, Sipari, Kirjamoi, Tuosa, Hyötiö. Lähes kaikki mainitut kylännimet ovat myös tyypillisiä eteläkarjalaisia sukunimiä. Erikoisuus ovat ennen kaikkea nuo tuplavokaalin kanssa iihin loppuvat paikannimet eli Orrai, Koskei, Vitsai, Solkei, Kirjamoi. Hienoa, että Etelä-Karjalan paikannimistöstä on valmistumassa Timo Rantakaulion väitöskirjatutkimus

Etelä-Karjala ja Karjalan kannas oli aikoinaan (ja osittain vieläkin) rikas ominaisuuksiin tai ulkonäköön liittyvistä, sekä eläimiin viittaavista sukunimistä tyyppiä Valkeapää, Tauti, Kurppa, Harakka, Varis, Kärpänen, Myyrä, Kirppu, Jauhosäkki, Puunenä, Siannahka, Sikiö, Kana, Kukko, Kurki, Sorsa. Osa on vaihtanut sukunimensä "hienostuneemmaksi", osa kantaa sitä ylpeänä edelleen. Niinpä minullakin on ollut ilo tavata lähes kaikkia yllämainittujen nimien kantajia. Eräällä keväisellä pyöräretkelläni, minulla oli ilo tavata herrat Hiiri ja Myyrä käydessäni Hiiren ja Myyrän kylissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti